Vrijdag 27 mei is “De Duurzame Werkplaats” officieel geopend door Marianne Besselink, de burgemeester van de Gemeente Bronckhorst en Michiel Scheffer, gedeputeerde van de Provincie Gelderland.

Duurzame innovatie in de bouwsector

ARXlabs wil duurzame innovatie in de bouwsector versnellen. Een belangrijke rol hierbij spelen de toekomstige werknemers en ondernemers. Het Graafschap College en AOC Oost hebben ARXlabs gevraagd om een interessante praktijkopdracht te ontwikkelen. Tijdens het lab “De Duurzame Werkplaats” is een kleine werkplaats bij het voormalige restaurant Wolversveen in Zelhem duurzaam verbouwd.

Van 18 tot en met 22 april 2016 gingen zo’n 50 leerlingen van het Graafschap College en AOC Oost aan de slag met hun project “De Duurzame Werkplaats” in Zelhem. In 5 dagen tijd werd met hulp van diverse bedrijven (kennis en materiaal) een praktijkopdracht uitgevoerd en het kennisniveau over duurzaam werken en materiaalgebruik in de bouw bijgespijkerd.

Integraal praktijkonderwijs

Studenten van het Graafschap College & AOC Oost van de afdelingen bouw, groen en installatietechniek werkten intensief samen. De traditionele verzuiling van de bouwsector werd hiermee doorbroken en de studenten leerden op deze manier meer over elkaars vak.

Bedrijven uit Oost Nederland brachten de praktijk van de toekomst nog dichter bij de studenten door hun kennis en materialen te leveren. Kennis over duurzaam (ver)bouwen stond centraal tijdens workshops met o.a. Otto Willemsen (organisatieadviseur), Nico Wissing (landschapsarchitect) en Alfonso Wolbert (architect).

Deze video werd bewerkt door Martin Stor (kennismakelaar economie van Achterhoek 2020).

Proeftuin met oplossingen voor toekomstige uitdagingen

ARXlabs hoopt dat “De Duurzame Werkplaats” een proeftuin wordt met oplossingen voor toekomstige maatschappelijke uitdagingen. “Innovaties zijn te veel leverancier-gedreven en missen daardoor de slag om onderdeel te worden van bouwcomponenten en slimme bouwdelen”, vindt oprichter Jan Willem van de Groep van ARXlabs. “Die slag is noodzakelijk om antwoorden te formuleren op de grote vragen van de toekomst. We moeten betere en duurzamere spullen, voor lagere prijzen gaan maken. Dat kan alleen als we vanuit de klant en het eindproduct teruggaan naar de toeleverende industrie en die met elkaar verbinden.”

Dit is slechts het begin. De ambitie is om “De Duurzame Werkplaats” te laten uitgroeien tot een proeftuin voor duurzame innovatie in de bouwsector in de Achterhoek en ver daarbuiten.

<a href="https://www.facebook.com/media/set/?set=a.483497011854405 generic viagra 100mg.1073741835.443390105865096&type=1&l=61a4d2d38f” onclick=”__gaTracker(‘send’, ‘event’, ‘outbound-article’, ‘https://www.facebook.com/media/set/?set=a.483497011854405.1073741835.443390105865096&type=1&l=61a4d2d38f’, ‘Bekijk de foto’s van de opening op Facebook’);” target=”_blank”>Bekijk de foto’s van de opening op Facebook.

Lees meer over De Duurzame Werkplaats

Share